Beszámoló a soproni Lions adományok átadásáról

Boronkay Gusztáv írása

A Lions Club Sopron és a Sopron Lady Lions Club közösen kezdett adománygyűjtésbe a háborús menekültek megsegítésére.

A gyűjtés csaknem három hétig tartott és két ponton lehetett leadni az adományokat: az Aroma Stúdióban és a Sáli Parketta szaküzletben.

A gyűjtés terjesztését támogatta a Rádió 1 Sopron.

Nagyon sok adomány érkezett, melyek elsősorban tartós élelmiszerek, bébi ételek, higiéniai eszközök, gyógyszerek, vitaminok, orvosi kellékek voltak, de érkezett gyermekjáték és más egyéb is.

Közben jelentkezett Sopron testvérvárosából Fischer Lajos, hogy ő is szervez adománygyűjtést Kemptenben. Rövidesen meg is érkezett egy telerakott egyterűvel.

Az általunk gyűjtött áru értékét 1,5 millió forint értékben becsültük meg többen is. Készpénzben 217.300,-Ft jött össze. 

Az volt a terv, hogy az adományokat Cigándra visszük, de közben az a fogadóhely ideiglenesen bezárt. Ezért a Nyíregyháza LC által kezelt Beregsurány melletti gazdaságban található Lions raktárban pakoltunk ki a szállítmányt. Ottjártunkkor érkezett meg az országos Lions adományt szállító nagy teherautó is.

Az átadásra nemcsak a nyíregyházi Lions barátaink jöttek, hanem Nagy Béla, a Kárpátaljai Református Egyház főgondnoka is, aki a kárpátaljai Lions kontakt évek óta. Nagyon hálás volt a soproniak és a kempteniek nagylelkű adományaiért. Elmondta, hogy míg a határ magyar oldalán az emberek már csak pár órát tartózkodnak és útnak indulnak - akiket el kell látni -, az ukrán oldalon nagyon sokan napokig várakoznak. További probléma, hogy az ott lakók elhagyják lakóhelyüket, így az idősgondozásban munkát vállalók is. Mivel az idősek nem utaznak, így nagyon sokan maradnak egyedül, ellátatlanul. Velük is törődni kell.

Ezt követően elhatároztuk, hogy a klubban megbeszéltek szerint a készpénzből elindulunk vásárolni. Nagy Béla felvetette, hogy a legnagyobb hiány most a főzéshez használt nagy fazekakból és az ételszállító edényekből van, ezért javasolja és kéri, hogy azt vásároljunk. Nagyon sok helyen főznek ugyanis az ottmaradottakra. Alapanyagot kapnak, de a konyhai- és szállítóeszközöknek híján vannak a nagy mennyiség miatt.

A nyíregyházi elnök elmondta, hogy egy profi fazék 60-90 ezer forint, és mivel ő ismeri a nyíregyházi konyhákat, biztosan tudna vásárolni jó állapotú, használt edényeket sokkal olcsóbban, azaz többet tudnánk venni a pénzünkből. Számlát kap róla és majd fényképeket is készít. Ez jó ötletnek tűnik, ezért ebben maradtunk.

Köszönöm Czetin Zolinak, Czingráber Józsinak, Varga Lacinak, hogy segítettek a pakolásban. Külön köszönet a tárolásra helyet adóknak és a sok munkát vállalóknak, Horváth Andinak és Kovács Reninek. 

A kisbusszal Boronkay Gusztáv és Boronkayné Görzsöny Éva szállították az adományokat.


Képgaléria


Hogyan lehet Lions Club tag?

A lions klubtagok idejüket és a képességeiket felajánlva segítik, erősítik a közösségeiket. A Lion a jószolgálati munka tapasztalatain keresztül új képességeket szerezhet, tartós barátságokat köthet, találkozhat igazi kihívásokkal, és sokat tanulhat, fejlődhet a feladatok megoldása során.

További információk a belépésről vagy Lépj velünk kapcsolatba