Kirándulás Székely- és Csángóföldön – Németh Emil beszámolója

A Lions Club Sopron a sok éves hagyományt folytatva 2016. évben is támogatja a csángóföldi Kóstelek településen a magyar iskola működését. Az ez évben felajánlott anyagi támogatást az immár hagyományos szüreti bálon adták át klubunk képviselői az iskola vezetőjének.

Október 5.-én hajnalban klubunk 7 tagja vette az irányt Székelyföld felé. A hosszú utazás első célpontja Gyergyószárhegy település volt, ahol este barátsággal és jó falatokkal fogadták a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége képviselői lelkes kis csapatunkat, s a szegedi Rotary klub képviselőit.

Másnap Gyergyó és Székelyföld egy részének bebarangolása következett. A teljesség igénye nélkül csak néhány helyszínt említve, megtekintettük a gyergyóditrói katedrálist, a szárhegyi Lázár kastélyt, a parajdi sóbányát és vásároltunk Korondon. Délután nagy meghatottsággal vettünk részt az október 6.-i emlékünnepségen Székelyudvarhelyen, ahol jelképesen felravatalozásra került a 13 honvédtábornok koporsója. Méltóságteljes, megható ünnepségen tehettük tiszteletünket, jó volt magyarnak lenni.

Október 7.-én Bákó megyében csángó falvakat és a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége helyi központját látogattunk meg. Részletes betekintést nyertünk néhány falu (pl Külsőrekecsin, Lábnyik, Klézse, Lujzikalagor) életébe, a magyar nyelv állapotába, s felejthetetlen élményekkel gazdagodtunk. Késő éjjel értünk utunk legfontosabb céljához Kóstelekre, ahol az éjszakai órák ellenére is a fáradtságunkat feledtető fogadtatásban volt részünk.

Október 8.-án szentmisével kezdődött a nap, majd a hatalmas élményt nyújtó lovas és szekeres zenés felvonulás következett. Az időjárás ugyan nem volt kegyes a hozzánk, de azért délutánra kikandikált a nap is, megelőlegezve a nap fénypontjának, a szüreti bálnak a sikerét. Az esti rendezvényen pompás táncokat láthattunk a népviseletbe öltözött kósteleki fiatalságtól, s hajnalig tartott a mulatság.

Vasárnap lélekben megerősödve, élményekkel gazdagon indultunk haza, s fogadtuk, hogy mielőbb visszatérünk ismét.


Képgaléria

Hír kategóriák

Club események

1% támogatás

Kérjük, adója 1 %-ával támogassa szervezetünket, és általa a hátrányos helyzetűeket. Klubunk az adományok 100%-át a nélkülözőknek juttatja.

Lions Club Sopron

Adószámunk:
19113674-1-08
Számlaszám:
116340070488600034000001

cím: 9400 Sopron,
Napos utca 2/D

Hogyan lehet Lions Club tag?

A lions klubtagok idejüket és a képességeiket felajánlva segítik, erősítik a közösségeiket. A Lion a jószolgálati munka tapasztalatain keresztül új képességeket szerezhet, tartós barátságokat köthet, találkozhat igazi kihívásokkal, és sokat tanulhat, fejlődhet a feladatok megoldása során.

További információk a belépésről vagy Lépj velünk kapcsolatba