Ételosztás hajléktalanok részére

A hajléktalanok számára a legnehezebb időszak minden évben a tél átvészelése. Az Alternatívák Alapitvány Csizovski Sándor vezetésével immár több éve szervezi, hogy a soproni rászorulók a három téli hónapban legalább hétvégén meleg ételhez jussanak. Idén először csatlakozott a kezdeményezéshez a Lions Club Sopron kis közössége is. Január 30-án szombaton 110 fő hajléktalan ebédeltetésének finanszírozását vállaltuk és részt vettünk a gyakorlati megvalósításban is. A helyszínen Vörös Ákos, Freiler László és Németh Emil személyesen is segített az ételosztásban. Maradandó és felemelő élménnyel lettünk gazdagabbak, s elhatároztuk, hogy többet fogunk tenni e téren. Rögtön vállaltuk még egy idei hétvége ellátását is.

Ezen a címen a mindenamisopron.hu írását olvashatja: http://mindenamisopron.hu/melegetel-osztas-a-kristaly-uzlethazban/

 

Az Alternatívák Alapítvány összefoglalóját az alábbiakban tesszük közzé:

A Kristály Üzletházban működő Jótékonysági Bazárban zajló ételosztásokra hajléktalan és rászoruló soproni személyeket és családokat várunk. A „Szeretetlakoma” szociális projektet az Alternatívák Alapítvány keretében keresztény közösségünk tagjai 2007 januárjában indították el a Szent György Plébánia hideg kapualjában, később hittantermeiben. Egyrészt láttuk a fedél nélküli és más alapvető szükségletekben hiányt szenvedő embertársaink számának növekedését városunkban, másrészt az egyetemes emberszeretet jézusi parancsával azonosulva – „Amit szeretnétek, hogy az emberek veletek cselekedjenek,ti is ugyanazt cselekedjétek velük! /Mt. 7,12/” – nem mehettünk e jelenség mellett el tétlenül. Motiváló erő számunkra az az elv, hogy Isten Országának megvalósulását nem tartjuk utópiának, hanem hiszünk abban, hogy a „vágyott ország”, részben cselekvő szeretetünk következményeként is valósul.

Az első évek egy-egy ételosztás-próbálkozását később a Bokor Hazai Rászorulók Alapítvány évenkénti támogatásával és a katolikus plébániák csatlakozásával egy közös városi összefogássá terjesztettük, amelynek nyomán a szükséget szenvedők a téli krízisidőszak hónapjainak hétvégi napjain (összesen 11 hétvége december közepétől február végéig) is meleg illetve hideg élelemhez juthatnak. Mára ez az, ételosztás-sorozat 22 csoport (keresztény egyházközségek és közösségek, magánszemélyek, civil szervezetek és egy cég) példaértékű összefogásával valósul meg. Azt kértem a csatlakozó csoportoktól, hogy ne pénzadományt adjanak, hanem maguk hozzák az ételt (mára ez úgy alakult, hogy többnyire rajtam keresztül rendelik meg, viszonylag kedvező áron), és ők maguk legyenek a vendéglátók is, akik az ételt kiosztják. Alkalmanként 110 főt étkeztetünk szombatonként (meleg étel és hideg csomag), vasárnaponként azonban csak a kb. 70 fő hajléktalannak 2-2 szendvicset juttattunk. Az esetlegesen még jelentkező csoportok és önkéntesek beosztását a hátralévő hétvégék vasárnapjaira tudjuk elkészíteni.

A városban is köztiszteletben álló programsorozat véleményünk szerint egy bárhol megvalósítható „SOPRONI MÉRCE”. Az a célunk, hogy lehetővé tegyük és kereteket (helyet, eszközöket, nyilvánosságot stb.) biztosítsunk másoknak a szeretet gyakorlására. Egyfajta katalizátor szerepet kívánunk betölteni! Fantasztikus érzés volt annak megtapasztalása, hogy munkánk nyomán terjed a cselekvő szeretet városunkban, mert a jó példa ragadós. A közösségi szolgálatban résztvevő, kb.150 önkéntes mindegyike az adás örömét és boldogságát élheti át. A széleskörű összefogáson kívül célunk az is, hogy az erőforrásokat multiplikáljuk és így mindenki vállalása elviselhető legyen, valamint mindezekkel egy olyan nagy ügy megoldásához járuljunk hozzá, ami megoldatlan foltként még jelen van a helyi szociálpolitikában. Célunk a soproni polgárok szolidaritás-attitüdjének pozitív irányú előmozdítása. Ez a változás már tetten érhető.


Képgaléria

Hír kategóriák

Club események

1% támogatás

Kérjük, adója 1 %-ával támogassa szervezetünket, és általa a hátrányos helyzetűeket. Klubunk az adományok 100%-át a nélkülözőknek juttatja.

Lions Club Sopron

Adószámunk:
19113674-1-08
Számlaszám:
11634007-04886000-34000001

cím: 9400 Sopron,
Napos utca 2/D

Hogyan lehet Lions Club tag?

A lions klubtagok idejüket és a képességeiket felajánlva segítik, erősítik a közösségeiket. A Lion a jószolgálati munka tapasztalatain keresztül új képességeket szerezhet, tartós barátságokat köthet, találkozhat igazi kihívásokkal, és sokat tanulhat, fejlődhet a feladatok megoldása során.

További információk a belépésről vagy Lépj velünk kapcsolatba